Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kuntasi on Kotisi

Kuntasi on kotisi

Koti on paikka, jossa sinulla on hyvä olla. Turvasatama, jonne saapua. Sieltä löytyvät läheisimmät ihmissuhteet, lämpö, oma rauha, rakkaus ja sauna.

Näitä mietimme, kun loimme yhdessä tulevaan vaaliin slogania ja logoa. Me kaikki joroislaiset asumme suuressa yhteisessä talossa. Vahvan perustan rakennukselle luo hyvin toimiva kunnan hallinto, jonne virkamiesten lisäksi joka neljäs vuosi valitaan myös tavallisia joroislaisia mukaan. Valtaa on siis jälleen jaossa.

Tärkeintä ihmissuhteissa, kuten myös kunnan hallinnossa, on luottamus- haetaanhan luottamushenkilöitä. Luottamusta herättävät yhteen hiileen puhaltaminen, avoimuus, toisen ihmisen kunnioitus, kyky tehdä päätöksiä, joskus vaikeitakin. Luottamusta nakertavat ilkeämielinen kielenkäyttö, oman edun tavoittelu, asioiden salailu, selkään puukotus. Kun luottamus kerran menetetään, sitä on vaikea luoda uudelleen, mahdotonta se ei toki ole. 

Pitäisi pystyä aitoon dialogiin niin, että osataan oikeasti kuunnella ja ymmärtää toista. Dias=väliin, logos=tieto – jotta jotain ”syntyisi väliin”. 

Toimintatapojen lisäksi tarvitaan tietoa. Faktaa tulee olla rahasta, kunnan talouden pitää olla kunnossa, budjettikirjaa on osattava lukea Tästä ovat ansiokkaasti kirjoittaneet mm. Jorma Tuukkanen (JL 6.5.), Jari Toroi (JL 22.4.) ja Pauli Räisänen (JL 15.4., 29.4.). 

Hyvää analyysia oli myös Kari Otrasella ja Jouko Metsälällä (JL 15.4.) konsultin laatimasta leikkauslistasta. Itse olisin pitänyt vuodeosaston lakkautuksen työkalupakissa. Siitähän äänestettiin, ei vuodeosaston lakkauttamisesta. Harmi, että moni valtuutettu vaalien alla siirsi ikävän asian maakunnan päätettäväksi.

Emme nimittäin enää jatkossa päätä omista terveys- ja sosiaalipalveluista – näin kunnan rooli muuttuu merkittävästi soten mennessä maakuntaan. On ilmiselvää, että joroislaiset päättäjät yrittävät kynsin hampain pitää kiinni palveluiden pysymisestä lähellä, mutta maakunnissa mennään puoluepolitiikan mukaan, siellä ei valitettavasti ole Joroisten puoluetta.

Sen sijaan, että aika ajoin muistellaan niitä hyviä aikoja ja mollataan menneitä ja nykyisiäkin päättäjiä, focuksen tulisi olla tulevaisuudessa ja siinä, millainen onkaan tulevaisuuden kunta? Pääpaino on jatkossa varhaiskasvatuksessa, koulutuksessa, kulttuurissa, kaavoituksessa, työpaikoissa ja kunnan kaikinpuolisen elinvoiman luomisessa. Näiden asioiden osaajia tarvitaan valtuustoon.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kimmo Ihalaisen vaalislogan on ” Uusi aika” ja se on totta. Kunnan tehtävät supistuvat, uusi valtuusto aloittaa, ja Jaakosta saamme uuden hyvän kunnanjohtajan. Valintaprosessista liikkuu kaikenlaisia salaliittoteorioita, joita en halua uskoa. Itse tosin olisin laittanut koko hakijakaartin soveltuvuustesteihin, joista Miia Variskin (JL 6.5.) kirjotti. Toisaalta mietin, että onko suurikin synti ponnistaa oman kylän pojasta kunnan johtoon? Joidenkin mielestä on. Kummallista.

Jännittäviä ja mielenkiintoisia aikoja elämme. Tiimimme on hyvällä sykkeellä menossa kohti kesäkuun kuntavaaleja. Äänestäkää, hyvät joroislaiset. Pidetään huolta kunnasta, kunta pitää huolta meistä.

Leea Oksiala

FM historian aineenopettaja

Kuntavaaliehdokas (Sdp)

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: